פעילות שתילה ותחזוקה של גינות קהילתיות

כסטודנטים בטכניון אנו מבלים את רוב זמננו בקמפוס , ולכן אפשר להתייחס אל הפקולטה כאל בית שני. מנקודת המוצא הזו יזם צפריר עוזר, רכז הקיימות של אס"ט,  פרויקט גינון בפקולטות .

לדברי צפריר: "מטרת הפרויקט היא לחזק את  הקשר של הסטודנטים, הסגל ועובדי הטכניון לנושא הגינות הקהילתיות"

פרויקט הגינון הינו פרויקט בעל סממנים סביבתיים מובהקים,  אשר מקשר בין הסטודנטים לפקולטה בה הם לומדים, ואל המקום בו הם מבלים את רוב זמנם. בזכות הפרויקט נהנים מצמחי התבלין, מהעבודה המשותפת ומתחושת השייכות לפקולטה ולקידום הקיימות בקמפוס .
בתחילת המיזם היה המענה לפרויקט נמוך, ולא היה קל למצוא ראשי מנהל פקולטיים אשר מוכנים להתחייב לאורך הדרך. גם למצוא סטודנטים שיש להם את הזמן הפנוי על מנת לטפל בשתילות היה משימה מאתגרת.

בשיתוף פעולה בין וועדי הפקולטות, רכז קמפוס תוסס ומר אריה קשת מלשכת דיקן הסטודנטים, יצא הפרויקט לפועל. אחרי ביצוע פיילוט, אשר סייע להחליט אילו תבלינים כדאי לשתול ובאילו תנאים , התחילו וועדי הפקולטות הנדסת תעשייה וניהול והנדסת חומרים בשתילות.

היחידה לתרבות וחברה תשמח לסייע בתקציב וסבסוד פעילות שתילה ותחזוקה של גינות קהילתיות, הכוללות ירקות, צמחי תבלין ועצי פרי!

לפרטים נוספים מוזמנים לפנות במייל: kesheta@technion.ac.il 

רשימת צמחי תבלין המתאימים לשתילה :
סוג שתילה

 

תיאור\תנאים שימוש

 

ברפואה העממית:
נענע (מנתה)

 

לנענע ישנם זנים שונים ורבים. היא מתרבה במהירות ולכן כדאי לשתול אותה בעציץ רחב, כדי שתוכל להתפשט. רצוי לשתול אותה בחצי צל, אם כי היא אוהבת שמש והרבה מאוד השקיה. הנענע משמשת בעיקר להכנת תה, ולתיבול מאכלים ובייחוד סלטים (נהדרת כתוספת לרטבים). בקיץ היא טעימה מאוד בתוך לימונדה (לימונענע), ואם תקפיאו לימונדה עם הרבה נענע ולאחר מכן תרסקו – תיהנו מברד גורמה, כמו במסעדות.

 

שתיית תה עם עלי נענע מומלצת אחרי ארוחה כבדה. היא עוזרת לפעילות המעיים ולהקלה על כאבים במערכת העיכול. היא מקלה על מקרים של שפעת והצטננות ועוזרת בפתיחת דרכי הנשימה ובהורדת חום. כמו כן טובה הנענע להרגעת בחילות ולהפגת מתחים.

 

לואיזה (ליפיה לימונית)

 

הלואיזה היא עדינה וטעימה. אם היא במרפסת או ליד חלון פתוח, יש להגן עליה מפני רוח חזקה מדי. כמו כן היא אוהבת שמש או חצי צל.

 

הלואיזה מצוינת לשתיית תה. יש לה טעם לימוני, היא ריחנית מאוד ומוסיפה ארומה וטעם לסלט פירות ולמיצי פירות טריים. באופן כללי, היא נפלאה למשקאות קרים בקיץ.

 

ברפואה העממית: הלואיזה מסייעת לטיפול במערכת העיכול ומרגיעה את הקיבה והמעיים. היא מסייעת לטיפול בדלקות גרון, עוזרת להורדת חום ומעלה את מצב הרוח. טיפ: הלואיזה עוזרת בייצור חלב אצל אמהות מיניקות, ולכן מומלצת לאחר לידה.

 

גרניום לימוני (פלרגון)

 

יש שקוראים לגרניום הלימוני גרניום ריחני, כיוון שלעליו יש ניחוח לימוני מתקתק, המתחזק במעיכה. הצמח הוא בעל פרחים ורודים קטנים, הפורחים בקיץ. אל תתבלבלו עם צמחי גרניום אחרים, הם לא נועדו לשתיה ומאכל- רק הוא.

 

עלי גרניום לימוני בתה יוסיפו לו ניחוח עז, ובנוסף ניתן להוסיף עלים טריים שלו גם לקינוחים כמו ג'לי, פודינג ועוגות.

 

חליטת העלים יכולה להועיל במקרים של דלקות שונות ובמקרים של בחילות, צרבות ותסמונת קדם ווסתית. החליטה יעילה גם כנגד ריח רע מהפה.

 

עשב הלימון

 

צמח גבוה וזקוף המפיץ ריח של פרח הלימון. העלים הטריים והיבשים משמשים לתיבול מאכלי דגים ומרקים, וטעימים מאוד בתוך תה.

 

עשב התה מרגיע את מערכת העיכול ועוזר לכאבים ולנדודי שינה. הארומה הלימונית "דיטראל", שאובחנה במחקרים האחרונים, מדכאת תאים סרטנים.

 

מרווה

 

המרווה היא צמח ירקרק-אפרפר עם פריחה סגולה, שכדאי מאוד שיהיה בבית. במטבח המרווה משמשת כתבלין לסלטים, לתבשילים, ולמילוי בשר וגבינות.

 

במטבח המרווה משמשת כתבלין לסלטים, לתבשילים, ולמילוי בשר וגבינות.

 

במקרים של פצעים בפה (אפטות) גרגור מי מרווה יחטא את המקום ויעזור להעלימם. תה מרווה ידוע כמוריד חום, כטיפול נגד לחץ דם גבוה, עצירות וכאבי בטן. כמו כן, שתיית תה מרווה תעזור להפחתת הזעת יתר, לפתיחת כלי הנשימה ולהרגעת עצבים.

 

שיבה (לענה שיחנית)

·         הצמח לא מתאים לנשים בהריון.

 

תה עם שיבה נפוץ מאוד בקרב יוצאי צפון אפריקה. טעמה של השיבה חזק, ובשל מרירותה לא משתמשים בה לבישול. ניתן להכין שקיקי בד ולמלא אותם בעלי שיבה יבשים. שמים אותם בפינות הבית להרחקת חרקים, ובארון הבגדים להרחקת עש.

 

השיבה ידועה כמאזנת, מרגיעה ומחזקת. היא יעילה נגד תולעים במעיים, כאבי בטן, בחילות, חולשה הצטננות ושיעול. בנוסף היא עוזרת במקרים של אבנים בכליות ובחיזוק שורשי השיער.

 

מליסה

 

עלי המליסה משמשים כתחליף ללימון, להכנת תה ולהוספת טעם ליינות. המליסה משמשת לטיפול בהצטננות ולהורדת חום. היא מקלה על כאבים בזמן מחזור וטובה לטיפול בכאבי בטן. המליסה, לפי הרמב"ם, מומלצת לחיזוק כוחות הנפש והסרת כל דאגה. מנות גדולות שלה עוזרות לשיפור הזיכרון.

 

זעתר (אזוב מצוי) למרות חזותו הצנועה, הפופולאריות של הזעתר היא גבוהה ביותר עקב טעמו הדומיננטי.

 

עלי זעתר טריים ניתן לפזר על סלטים ועל לבנה. ברפואה העממית הוא מועיל לטיפול בכאבי בטן, בחילות, כאבי אוזניים, כאבי שיניים וכאבי ראש. הוא יעיל גם כנגד דלקות חניכיים והוא מחטא ומחסן את הגוף.

 

זוטה לבנה

 

התבלין המשובח ביותר לתה! נוסף על סגולותיו הרפואיות הוא פשוט טעים להפליא, וריחו נעים ומשובח

 

לזוטה יש שפע של סגולות: לטיפול בכאב בטן, שיעול, הצטננות; לחיזוק הגוף, להורדת לחץ דם, לריפוי מחלות לב ולניקוי הגוף אחרי לידה; לריפוי פצעים, דלקות עיניים, כוויות; להפגת ריח רע מהפה; למניעת הירדמות במסיבות (הרחת ענפים).

 

רפרנס הרשימה